fredag den 25. februar 2011

Lars Monsen: 101 villmarkstips

Jeg er netop blevet færdig med Lars Monsens bog: 101 villmarkstips. Det er en virkelig god håndbog i fjeld- og vildmarksliv. Nedenfor har jeg nævnt en række gode vildmarkstips fra bogen:

Når man vandrer i skoven er det en god ide at medbringe et lille letvægtstelt og en presenning på 2.5 x 3.6 m. I skoven kan man i tillæg undvære teltstænger og pløkke. Man skal blot medbringe godt med snor til at hænge teltet op med. Smågrene kan benyttes som pløkker.

En vintersovepose skal bestå af fiber og gerne veje mindst 3 kg. Problemet med dunsoveposer er at de mister isoleringsevnen hvis de bliver fugtige. Desuden er man på den hvis der går hul på den. Husk at soveposen skal proppes ned i hylsteret. Hvis den rulles sammen på samme måde hver gang presses fiberne sammen og mister noget af isoleringsevnen.

Fjeldstøvlen kan være god selvom der er Gore-Tex i den! Med andre ord: Gore-Tex er intet værd i vandrestøvler. Membranen bliver hurtig utæt som en si og det tager længere tid at tørre støvlerne hvis de først bliver våde indeni.

Beklædning:
Yderst benyttes skaljakke af Gore-Tex. Inderst benyttes undertøj med 50% uld. Lars Monsen mener ikke at 100% uld er slidstærkt nok. Det har jeg dog erfaret og benytter derfor altid så høj uldprocent som muligt. Imellem benyttes fleece. Ideelt undværes mellemlaget når man er i bevægelse.

Undgå at benytte din tykke pegefinger når du skal pege på kortet. Benyt hellere knivspidsen. På denne måde undgås uheldige misforståelser om position og rute.

Fastgør alting i kanoen. Tænk på at alt der ikke er fastgjort mistes ved kæntring.

Hvis der mistænkes bjørn i nærheden laves en masse larm. Bjørnen skal vide at der er mennesker i nærheden. Hvis man komme for tæt på en bjørn skal man tale roligt til den, undgå øjenkontakt og bevæg dig roligt tilbage af den vej du kom fra. I nødstilfælde affyres varselsskud. Skyd ikke på bjørnen - en skadeskudt bjørn er din værste fjende.

Arbejdsgang ved ankomst til lejrpladsen:
1. Tænd bål.
2. Slå telt og presenning op.
3. Hent mere brænde.
4. Hent vand.
5. Lav mad.

Sådan sover du længere på varme dage: Slå om muligt teltet op så morgensolen undgås. Hvis det ikke er muligt, kan du om morgenen ligge dig direkte på den kølige teltbund. Udenfor teltet kan du ligge dig under liggeunderlaget.

Kun DEET holder myggene på afstand.

Anvend en pandelampe. Den er let og du har begge hænder fri.

Medbring 2 par uldsokker. Det ene par benyttes om dagen under vandring og bliver hurtigt våde. Det andet par benyttes i lejren og i soveposen.

lørdag den 12. februar 2011

Træfældning i Bakkeskoven


Skovdyrkerforeningen har over 4 dage fældet et stort stykke af Bakkeskoven ved Stjær. Der er tale om den sydligste del af Bakkeskoven omkring skyttegravene. Øst for fældningsområdet er der natten til tirsdag d. 8. februar væltet et større antal træer pga. stormen. De væltede træer var mere udsat da de før fældningen havde stået i læ. Stormen var for øvrigt den kraftigste i Danmark siden januar 2005.

torsdag den 10. februar 2011

Helle kniv

En kniv til ønskesedlen.

Alden, bladlængde 10.6 cm, årgang 2009.

http://www.helle.no/Default.aspx?tabid=7989&language=nb-NO