søndag den 15. februar 2015

Nødbatteri telefoncentraler og mobilmaster




Danske telefoncentraler benytter 48 V DC. Derfor har telefoncentralen en transformer som omdanner 220 V AC til 48 V DC. Desuden er telefoncentralerne udstyret med UPS-anlæg (No-break), der er et system med nødbatteri. I tilfælde af strømafbrydelse kobler telefoncentralen over på nødbatteriet. Kapaciteten er typisk 8 timer på nødbatteriet.
De danske mobilmaster benytter også 48 V DC. Mobilmasterne har også typisk backup i form af UPS/nødbatteri.
UPS er forkortelse for Uninterruptible Power Supply eller på dansk Uafbrudt Strømforsyning.

lørdag den 14. februar 2015

Vindmøllestrøm kan gemmes som brint

Når energien fra vindmøller og solpaneler ikke anvendes direkte, kan man udnytte strømmen til elektrolyse. I elektrolyseapparatet spaltes vand vha. strøm i dets betanddele som er ilt og brint. På denne måde binder man energien kemisk og kan lagre den i trykflasker indtil der igen er brug for den f.eks. om natten når solen ikke skinner eller på en dag hvor vinden ikke blæser. Brinten kan frigives til strøm i brændselsceller.

I en brændselscelle sker det modsatte af elektrolyse. Brint og ilt samles igen til vand, hvilket frigiver strøm.


Billede 1 viser et elektrolyseapparat som benytter strøm. Fra elektrolyseapparatet går der et tyndt rør over til 3 trykflasker.


Billede 2 viser de 3 trykflasker som oplagre brinten fra elektrolyseapparatet. På billedet kan man se hvordan trykflaskerne er forbundet med elektrolyseapparatet til venstre. Røret i højre side fører hen til brænselscellen.


Billede 3 viser brænselscellen som omdanner brinten til strøm og vand.

Ovenstående model kan ses på Energimuseet ved Tange Sø.

Se desuden Søren Linderoth fra DTU forklare princippet på denne video: YouTube