onsdag den 26. juni 2013

Sirius gennem 50 år


Notater fra bogen Sirius gennem 50 år af Peter Schmidt Mikkelsen fra år 2000.

P. 29
Forbindelsen fra Daneborg til omverdenen foregår dagligt pr. radio eller satellit til Flåderadio Grønnedal og/eller Flåderadio Århus. Radioen betjenes af Siriuspersonellet, der også har kontakt til de enheder, der er på patrulje, hvad enten det er med slæde, til fods, på kutter eller i fly.

P. 35
Fuglelivet er rigt efter arktiske forhold, men rypen er den mest interessante for Sirius, idet den må jages på visse tider af året, og dens kød smager fortræffeligt. Ud over rypen er der forskellige andre småfugle, hvoraf kan nævnes snespurv, stenvender, havterne og forskellige mågearter. Af mere spektakulære og sjældne fugle kan medtages sneugle, jagtfalk og bramgås. I de grønne områder ved Daneborg er der en stor koloni med edderfugle. Det er en fornøjelse at se de stolte mødreænder vralte rundt med deres kuld af ællinger; desværre er bestanden af ravne - der er totalfredet - nu blevet så stor, at den er en trussel mod edderfuglen; men heldigvis fik Sirius i 1997 tilladelse til at skyde ravne på lignende vis som rævene - inden for stationsområderne.

P. 162
Om toiletbesøg i Nordøstgrønlands ekstreme kulde.

P. 204
Da "Ovibos" tog magten. Beskrevet i bedste Jørn Riel stil!

P. 217
Varmen i en Siriushytte kommer fra en skibsovn.

P. 265
Jeg er indendørsmand i dag, og det er derfor også min opgave at melde slædeholdets position - i kode - over radioen til Sirius. Det sker en gang i døgnet.

P. 308
Når Brasso "bjørnevuffer", plejer der at være en bamse inden for syns- eller lugtevidde.

P. 309
Et gammelt ordsprog siger: Man skal have respekt for dyr, der spiser konserves uden at bruge dåseåbner.

Ingen kommentarer: